A jobb agyféltekés rajzolás módszeréről

 

“Ha tudsz írni, rajzolni is tudsz!”

[one_third]Jobb agyféltekés rajzolás könyv borító [/one_third] [two_third_last]Mondta a jobb agyféltekés rajzolás technikájának kidolgozója, Dr. Betty Edwards kaliforniai rajztanár, aki módszerét Dr. Roger Sperry, nobel-díjas pszichobiológus kutatási munkájára alapozta.

Sperry tanulmánya szerint az emberi agy kétféle, egymástól alapvetően eltérő gondolkodásmódot használ. Egyik a verbális, racionális, időrendi bal agyfélteke, a másik pedig a vizuális, kreatív, intuitív jobb agyfélteke.[/two_third_last]

A rajzolás – hasonlóan a járáshoz, olvasáshoz, íráshoz – alapvető készség, mely bárki által elsajátítható és csupán néhány összetevőt igényel. Elegendő hozzá egy átlagos látóérzék és egy átlagos szem-kéz koordináció, ami pl. egy labda elkapásához vagy egy tű befűzéséhez szükséges.

Más alapvető készségekhez hasonlóan, a rajzolás is részkészségekből áll, melyeket ha elsajátítunk, már tudunk is rajzolni. A jó hír pedig az, hogy ez a képességünk is megmarad egy életen át, úgy, ahogy nem felejtünk el járni, olvasni vagy biciklizni sem.

Ahhoz, hogy egy észlelt dolgot, tárgyat, személyt élethűen le tudjunk rajzolni, 5 részkészséget kell elsajátítanunk:

  1. Szélek
  2. Terek
  3. Viszonyok
  4. Fények-árnyékok
  5. Összhatás érzékelésének képessége

A jobb agyféltekés rajzolás azonban ennél többről szól!

Mivel a rajzolás és minden művészeti tevékenység alapvetően jobb agyféltekés funkció, így a rajzolás segít bennünket abban, hogy kevésbé domináns jobb agyféltekénk működését fokozzuk, jobban kihasználva ezáltal teljes agyi kapacitásunkat, megsokszorozva hatékonyságunkat.

A jobb agyfélteke egyébként nem csak a vizuális képességek, hanem számos olyan funkció helyszíne, amelyek könnyen elérhetővé válnak számodra, ha a rajzolás segítségével edzed ezen agyféltekédet. Ilyen például a kreativitás, intuíció, dolgok egységben látásának képessége. Kreativitásod szárnyakat kap!

A jobb agyféltekés rajzolás módszerének kulcsa a látásmódban rejlik. Meg kell tanulnunk másképp tekinteni a dolgokra, mint ahogy eddig tettük. Ez a jobb agyféltekés látásmód pedig nem csak fantasztikus rajzok elkészítésében segít Neked, hanem a mindennapi problémakezelésben is. Képessé válsz a régi, elavult sémák elengedésére, új megoldások befogadására. Másképp tekintesz majd Önmagadra és környezetedre, ami kedvezően befolyásolja önbizalmadat és kapcsolataidat.

Mi az, ami még akadályoz Téged abban, hogy másképp láss?

[one_third]Jobb agyféltekés rajzolás left brain right brain [/one_third] [two_third_last]Egyrészt a mai nyugati világ, mely a bal agyfélteke dominanciáját részesíti előnyben. Ahol az idő, a teljesítmény, a racionalitás fontosabb, mint az önálló gondolkodás, az érzelmek és a kreativitás. Ez a hatás már egészen kisgyermek-korban elkezdődik, hiszen oktatási rendszerünket is úgy alakították ki, hogy a gyerekek bal agyféltekéjét eddze, háttérbe szorítva a képi gondolkodásért felelős, kreatív jobb agyféltekéjüket.[/two_third_last]

Másrészt amikor bal agyféltekénk információ feldolgozó módját használjuk, agyunk sokszor felülírja, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja a retinánkra érkező nyers vizuális információkat. Nincs türelme a részletes megfigyeléshez, ehelyett szimbólumokat rendel a látottakhoz. Ezeket a szimbólumokat gyermekkorunkban hoztunk létre magunknak és a sok ismétlésnek, gyakorlásnak köszönhetően mélyen rögzültek agyunk verbális felében. Ezek a szimbólumok gyorsan előhívhatók a bal agyfélteke számára, akkor is, ha például egy arcot szeretnénk lerajzolni. Ilyenkor nem azt rajzoljuk le, amit valóban látunk, hanem a bal agyféltekénk által felkínált szimbólumokat. Ezért van az, hogy képzetlen emberek felnőtt korukban is „gyerekes” rajzokat készítenek.

Akkor mégis mi a megoldás?

Olyan körülményeket kell teremteni és olyan feladatokkal kell ellátni agyunkat, amit a bal agyfélteke nem tud vagy nem is akar megoldani. A tanfolyamon minden feladat azt a célt szolgálja, hogy bal agyféltekénk aktivitása csökkenjen, ezáltal előtérbe kerülhet kevésbé domináns jobb agyféltekénk. Megtanulsz könnyedén átkapcsolni jobb agyféltekés módba és elsajátítod azt a fajta látásmódot, aminek hatására rendkívül gyorsan és látványosan fejlődik rajzkészséged!

Ha sikerélményeid vannak a rajzolásban, egyre gyakrabban vágysz rá, hogy alkothass és újra meg újra átéld azt a fajta tudatállapot változást, mely akár a meditáció egy alternatívája is lehet. Ebben a jobb agyféltekés üzemmódban teljesen elmélyülsz, feloldódsz abban, amit csinálsz, minden megszűnik körülötted. Nem érzékeled sem az időt, sem a fáradtságot. Elfogadsz mindent olyannak, amilyennek látod, ez egyfajta “ego nélküliség” állapota.

Most, hogy már ismered a módszert általánosságban, tudj meg minden fontos részletet a tanfolyamról!