Rajzold újra az életed!
 

 

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00739-2012

 A jobb agyféltekés rajzolás módszeréről

 

“Ha tudsz írni, rajzolni is tudsz!”

Jobb agyféltekés rajzolás könyv borító

Mondta a jobb agyféltekés rajzolás technikájának kidolgozója, Dr. Betty Edwards kaliforniai rajztanár, aki módszerét Dr. Roger Sperry, nobel-díjas pszichobiológus kutatási munkájára alapozta.

Sperry tanulmánya szerint az emberi agy kétféle, egymástól alapvetően eltérő gondolkodásmódot használ. Egyik a verbális, racionális, időrendi bal agyfélteke, a másik pedig a vizuális, kreatív, intuitív jobb agyfélteke.

A rajzolás – hasonlóan a járáshoz, olvasáshoz, íráshoz – alapvető készség, mely bárki által elsajátítható és csupán néhány összetevőt igényel. Elegendő hozzá egy átlagos látóérzék és egy átlagos szem-kéz koordináció, ami pl. egy labda elkapásához vagy egy tű befűzéséhez szükséges.

Más alapvető készségekhez hasonlóan, a rajzolás is részkészségekből áll, melyeket ha elsajátítunk, már tudunk is rajzolni. A jó hír pedig az, hogy ez a képességünk is megmarad egy életen át, úgy, ahogy nem felejtünk el járni, olvasni vagy biciklizni sem.

Ahhoz, hogy egy észlelt dolgot, tárgyat, személyt élethűen le tudjunk rajzolni, 5 részkészséget kell elsajátítanunk:

  1. Szélek
  2. Terek
  3. Viszonyok
  4. Fények-árnyékok
  5. Összhatás érzékelésének képessége

A jobb agyféltekés rajzolás azonban ennél többről szól!

Mivel a rajzolás és minden művészeti tevékenység alapvetően jobb agyféltekés funkció, így a rajzolás segít bennünket abban, hogy kevésbé domináns jobb agyféltekénk működését fokozzuk, jobban kihasználva ezáltal teljes agyi kapacitásunkat, megsokszorozva hatékonyságunkat.

A jobb agyfélteke egyébként nem csak a vizuális képességek, hanem számos olyan funkció helyszíne, amelyek könnyen elérhetővé válnak számodra, ha a rajzolás segítségével edzed ezen agyféltekédet. Ilyen például a kreativitás, intuíció, dolgok egységben látásának képessége. Kreativitásod szárnyakat kap!

A jobb agyféltekés rajzolás módszerének kulcsa a látásmódban rejlik. Meg kell tanulnunk másképp tekinteni a dolgokra, mint ahogy eddig tettük. Ez a jobb agyféltekés látásmód pedig nem csak fantasztikus rajzok elkészítésében segít Neked, hanem a mindennapi problémakezelésben is. Képessé válsz a régi, elavult sémák elengedésére, új megoldások befogadására. Másképp tekintesz majd Önmagadra és környezetedre, ami kedvezően befolyásolja önbizalmadat és kapcsolataidat.

Mi az, ami még akadályoz Téged abban, hogy másképp láss?

Jobb agyféltekés rajzolás left brain right brain

Egyrészt a mai nyugati világ, mely a bal agyfélteke dominanciáját részesíti előnyben. Ahol az idő, a teljesítmény, a racionalitás fontosabb, mint az önálló gondolkodás, az érzelmek és a kreativitás. Ez a hatás már egészen kisgyermek-korban elkezdődik, hiszen oktatási rendszerünket is úgy alakították ki, hogy a gyerekek bal agyféltekéjét eddze, háttérbe szorítva a képi gondolkodásért felelős, kreatív jobb agyféltekéjüket.

Másrészt amikor bal agyféltekénk információ feldolgozó módját használjuk, agyunk sokszor felülírja, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja a retinánkra érkező nyers vizuális információkat. Nincs türelme a részletes megfigyeléshez, ehelyett szimbólumokat rendel a látottakhoz. Ezeket a szimbólumokat gyermekkorunkban hoztunk létre magunknak és a sok ismétlésnek, gyakorlásnak köszönhetően mélyen rögzültek agyunk verbális felében. Ezek a szimbólumok gyorsan előhívhatók a bal agyfélteke számára, akkor is, ha például egy arcot szeretnénk lerajzolni. Ilyenkor nem azt rajzoljuk le, amit valóban látunk, hanem a bal agyféltekénk által felkínált szimbólumokat. Ezért van az, hogy képzetlen emberek felnőtt korukban is „gyerekes” rajzokat készítenek.

Akkor mégis mi a megoldás?

Olyan körülményeket kell teremteni és olyan feladatokkal kell ellátni agyunkat, amit a bal agyfélteke nem tud vagy nem is akar megoldani. A tanfolyamon minden feladat azt a célt szolgálja, hogy bal agyféltekénk aktivitása csökkenjen, ezáltal előtérbe kerülhet kevésbé domináns jobb agyféltekénk. Megtanulsz könnyedén átkapcsolni jobb agyféltekés módba és elsajátítod azt a fajta látásmódot, aminek hatására rendkívül gyorsan és látványosan fejlődik rajzkészséged!

Ha sikerélményeid vannak a rajzolásban, egyre gyakrabban vágysz rá, hogy alkothass és újra meg újra átéld azt a fajta tudatállapot változást, mely akár a meditáció egy alternatívája is lehet. Ebben a jobb agyféltekés üzemmódban teljesen elmélyülsz, feloldódsz abban, amit csinálsz, minden megszűnik körülötted. Nem érzékeled sem az időt, sem a fáradtságot. Elfogadsz mindent olyannak, amilyennek látod, ez egyfajta “ego nélküliség” állapota.

Most, hogy már ismered a módszert általánosságban, tudj meg minden fontos részletet a tanfolyamról!

Ajándék kupon

Írd be a neved és az e-mail címed, és máris Tiéd az 1.000 Ft-os ajándékkupon! *Kérlek teljes nevet és valós e-mail címet írj be, ellenkező esetben nem áll módunkban elküldeni ajándék kuponod!

Adataidat bizalmasan kezeljük,
és harmadik félnek nem adjuk át.

Vidi Rita véleménye

"Jobb agyféltekés rajztanfolyam. Tele velük a padlás, mégis olyan keveset tudni arról, hogy mire és kinek jó ez. Szubjektív vélemény, és titkok a kreativitásról."

Olvasd tovább!
Vélemények a tanfolyamról


„Nagyon pozitív élmény, egyszer a rajztudás fejlődése miatt, másodszor meg a rajzolás, mint meditációs technika megismerése okán. Óriási ugrás-óriási élmény.”

Olvasd el a többi véleményt is!

Friss blog bejegyzések

Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat | Impresszum

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00739-2012 | Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-64942/2013 | Minden jog fenntartva! © 2012 Varázs-ceruza
Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/varazsce/varazs-ceruza.hu/html/wp-content/plugins/plm/plm.php on line 728